Posledné články

Nimbový olej - všestranný pomocník

Liečivý indický strom nimba môžete poznať aj pod názvom neem alebo azadirachta indica. Jeho liečivé účinky sú zapísané v liečiteľských knihách starých 4500 rokov. Využíva sa najmä v dermatológií, lieči mnohé kožné choroby. Jeho vynikajúce vlastnosti však objavili aj kozmetické spoločnosti, pomáha regenerovať pokožku, ozdravuje pleť a skrášľuje vlasy.
Z nimbového stromu je možné použiť takmer všetko. Kôra je napríklad užitočná pri znižovaní horúčky, nevoľnosti a vracaní. Spolu s listami sú tiež populárnym liekom pri kožných chorobách. Šťava z listov zmiešaná s medom lieči aj žltačku a znižuje hladinu cukru. Plody sa používajú ako preháňadlo a sú nápomocné pri močových chorobách a vredoch. V obchodoch si môžete okrem lístkov zadovážiť prášok, kapsule alebo olej. Odporúčame vám, siahnuť po oleji,  pretože je najlepšie využiteľný na liečbu dermatologických ochorení a na starostlivosť o pleť a vlasy. Nimbový olej Nimbový olej má mastnú olejovú konzistenciu s ťažkou orieškovo – cesnakovou vôňou. Je svetlohnedej až tmavohnedej farby. Získava sa listovaním plodov azadirachty. Indovia po stáročia využívali účinky nimbového oleja na prírodné liečenie a pre starostlivosť o pleť a vlasy. Olej obsahuje množstvo vitamínov , najmä vitamín E, minerálov, proteínov, ale aj esenciálnych amino kyselín. Zvláštne zloženie rastliny nimby prináša ohromujúce antibakteriálne a antimykózne účinky. V nimbe nájdete látky, ktoré neobsahuje žiadna iná rastlina alebo strom, sú to napríklad azadirachtín, nimbín či nimbidol.

Využitie v dermatológií

Antibakteriálne účinky nimbového oleja ničia baktérie a parazity. Pri drobných odreninách a popáleninách môže olej skvelo poslúžiť ako dezinfekcia a zároveň prostriedok pre urýchlenie hojenia rán. Dermatológovia odporúčajú nimbový olej na liečbu lupienky, ekzému, ovčích kiahní, pásového oparu a svrabu. Pri kožných ochoreniach zmierňuje svrbenie redukuje vyrážky a pupienky. Urýchľuje tiež ich hojenie. Nimbový olej je vhodný aj na takzvanú plienkovú dermatitídu, teda lieči zapareniny na detskom zadočku, dokonca ich môže úplne odstrániť. Protivírusové účinky nimbového oleja sú využiteľné najmä pri liečbe bradavíc. Nimbový olej je vhodný aj na masáže. Stačí pridať pár kvapiek k masážnemu oleju alebo účinnej masti a aplikovať. Nimbové masáže zmierňujú artritídu a reumatizmus. Uvoľnia aj  bolestivé kĺby a svaly.

zdroje:
http://www.vitalne.sk/2011/04/liecive-indicke-tajomstvo-strom-nimba/#ixzz518sytnAp
http://www.sakthiexports.com/style/images/art/neemoil-manufacturers1.jpg

Comments

comments powered by Disqus