Posledné články

Zdraví včelí med

Med obsahuje monosacharidy, glukózu a fruktózu v individuálnom pomere podľa lokality včelstva a ďaľších faktorov. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, vitamín A, C, D, H, K, E, P a celé spektrum minerálnych látok (vápnik, draslík, sodík, železo, zinok, fosfor, ...). Najčastejšie u nás používané druhy medu sú: kvetový, agátový, lesný, jedľový, repkový a lipový med. Každý z nich má svoje špecifické vlastnosti vrátane farby, od svetložltej až po „tmavú medovú“. Kvalita medu teda nezávisí na tom, či je svetlý alebo tmavý.

Liečivé účinky medu sú známe už po tisíce rokov. Med má silné protizápalové a protialergické účinky. Pridáva sa do čaju pri prechladnutí a ochoreniach dýchacích ciest. Lyžička medu denne pomáha tráveniu a redukuje nadbytok žalúdočnej kyseliny. Má upokojujúce účinky na nervovú sústavu a zlepšuje kvalitu spánku. Prospieva pečeni, pankreasu, pri vredových ochoreniach žalúdka a dvanástorníka. Lyžička medu s pár kvapkami citrónovej šťavy pomáha pri problémoch so srdcom. Med lieči popáleniny a rany, pôsobí dezinfekčne a urýchľuje hojenie.

Zdroj: http://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/vceli-med-a-jeho-liecive-ucinky

Comments

comments powered by Disqus