Posledné články

Bezvodná kys. citrónová Zobraziť plnú veľkosť

Bezvodná kys. citrónová

1,70 €

Názov: Kyselina citrónová monohydrát Základné informácie: Kyselina citrónová je slabá trikarboxylová kyselina. Je prírodnou konzervačnou látkou a používa sa ako dochucovací prostriedok jedál a nealkoholických nápojov. Kyselina citrónová sa nachádza v rôznych druhoch ovocia a zeleniny,  najväčšia koncentrácia je v citrónoch a limetkách, kde môže dosiahnuť obsahu až 8% hmotnosti sušiny.

Podrobnosti

Tieto výrobky sú určené na použitie ako prísady na vlastnú tvorbu.   

Výrobky sú zákazkovo dávkované do neznačkových balení.
Využitie: Kyselina citronová (E330) má mnoho využití. V potravinách je to predovšetkým vďaka schopnosti regulovať ich kyslosť a zásaditosť. Taktiež zabraňuje rastu baktérií, kvasiniek a pliesní, preto sa používa aj ako konzervant. V tukoch a olejoch pôsobí ako andioxidant. Soli (predovšetkým tie s kovmi) sa používajú ako zdroj minerálov pri diétach či pri ochoreniach, kedy dané minerály organizmu chýbajú. Vďaka schopnosti tvoriť s kovmi cheláty sa kyselina citrónová pridáva do mydiel a čistiacich prostriedkov. Zloženie a špecifikácie: Kyselina citrónová je pri izbovej teplote biela, kryštálická látka. Kyselina citrónová je veľmi dobre rozpustná vo vode (133 g/100 ml pri 20 °C) a tiež sa dobre rozpúšťa v etanole. Z chemického hľadiska má kyselina citrónová vlastnosti ako ostatné karboxylové kyseliny. Pri zahriatí nad 175 °C sa rozkladá (dekarboxyluje).
Fyzikálne vlastnosti
Molekulová hmotnosť 192,1 u
Molárna hmotnosť 192,13 g/mol
Teplota topenia 153 °C
Teplota rozkladu 175 °C
Hustota 1,665 g/cm³
Rozpustnosť vo vode:
133 g/100 ml (20 °C)
Upozornenie: Nebezpečenstvo - 05- korozivná a žieravá látka07 - dráždivá látka 05- korozivná a žieravá látka        07 - dráždivá látka Smrteľná dávka (LD50) kyseliny citrónovej, je pre potkana (orálne) 3 000 mg/kg.

Nie sú žiadne komentáre

Napíšte Váš názor

Bezvodná kys. citrónová

Bezvodná kys. citrónová

Názov: Kyselina citrónová monohydrát Základné informácie: Kyselina citrónová je slabá trikarboxylová kyselina. Je prírodnou konzervačnou látkou a používa sa ako dochucovací prostriedok jedál a nealkoholických nápojov. Kyselina citrónová sa nachádza v rôznych druhoch ovocia a zeleniny,  najväčšia koncentrácia je v citrónoch a limetkách, kde môže dosiahnuť obsahu až 8% hmotnosti sušiny.

Napíšte Váš názor